Är du intresserad av en nyproducerad modern lägenhet på Malta eller ett gammalt, traditionellt maltesiskt hus på Gozo? Här reder vi ut vilka olika typer av boenden som finns att välja på.

 

Lägenheter och takvåningar (Apartments och Penthouses)
Lägenheter är den i särklass vanligast förekommande boendeformen på Malta och Gozo. Det är också denna form som är populärast bland svenskar eftersom det är smidigare att sköta en lägenhet än ett hus, speciellt om man inte tänker flytta till Malta omgående. Normalt så ingår dessa i en fastighet som är högst 9 våningar, med allt från fyra till arton lägenheter. De högre byggnaderna är vanligare nära havet. Boendeytan är normalt två eller tre sovrum med en genomsnittlig yta på mellan 90 till 160 kvm.

 

Takvåningar på lägenhetsfastigheter kallas för Penthouses. Dessa lägenheter brukar få stora takterrasser och de bästa utsikterna i fastigheten.
Lägenheter och takvåningar i det exklusivare segmentet av marknaden är ”seafront” lägenheter längs den nordöstra kusten och sträcker sig från Sliema till St Julians. Detta innefattar bland annat områden som nya Tigne Point, Portomaso och St George’s Park. Liknande lägenheter i samma storlek och standard finns för lägre priser i andra områden längs norra och södra kusten, orter inåt landet samt på Gozo. De flesta lägenheter längs kusten eller på en höjd njuter av en fantastisk utsikt över havet eller naturen. Vissa lägenheter säljs fullt möblerade.

 

Villor (Villas, Bungalows)
Helt fristående eller sammanbyggda villor och bungalows finns normalt i villaområden som tillhör det mer exklusiva segmentet av fastighetsmarknaden. Av särskilt intresse är villaområden i Mellieha på norra sidan av ön, Madliena och St. Andrews längs norra kusten, San Pawl Tat-Targa och Attard inåt landet samt Marsascala på södra kusten. De flesta villor är byggda med rymligt boende och omgivande trädgård. Eventuellt så finns det en pool eller möjlighet att anlägga sådan. Beroende på läge så finns också möjlighet att njuta av havs- eller naturutsikt.
Bungalows är en term som kännetecknar enplanshus, eller där det mesta av huset är i ett plan.

 

Äldre traditionella hus (Houses of Character och Farm Houses)
Dessa typer av fastigheter finns i de flesta byar runt om på Malta och Gozo, i trånga gränder eller i angränsning till byns torg. Husen har byggts under 1600- och 1700-talen och fram till tidigt 1800-tal. I vissa fall är det hus som användes under Malteserriddarnas tid. Det finns både fantastiskt fina nyrenoverade hus (converted) och även sådana som är närmare sitt ursprungliga skick (unconverted). Det som gör ett ”House of Character” är att det har fått behålla sina ursprungliga särdrag som välvda tak, träbjälkar, kalkstensplattor eller mönstrade stengolv, krubbor där boskapen kunde äta, tjocka väggar, nischer och många andra vackra egenskaper som gör dessa fastigheter så speciella och mycket attraktiva.

Houses of Character ligger generellt i de gamla delarna av byarna. Till denna grupp tillhör även Pallazzos. Farm houses ligger oftast där de gamla byarna slutade, eftersom dessa var de gamla gårdarnas huvudbyggnader. Ett Farm house har sällan kvar sina gamla marker idag, men kan dock fortfarande ha en trädgård eller en större innegård. Ett Farm house kan alltså även ibland kallas för ett House of Character.

 

Sekelskifteshus i städer (Town Houses)
Dessa hus är byggda kring senare delen av 1800-talet fram till andra världskriget. Det finns en del typiska detaljer för dessa hus såsom gedigna hantverk av stenhuggare. Typiska Town Houses ser man i Sliema, Zabbar och Rabat, men även på andra orter över hela ön. De är oftast tvåvåningshus där rummen ligger i fil. På den nedre våningen är det vanligt att vardagsrum, matrum, kök och en mindre trädgård finns. På övervåningen ryms oftast två till tre sovrum, där ett av rummen har ett typiskt maltesiskt burspråk eller ibland balkong mot gatan.

 

Lägenheter med egen ingång (Maisonettes)
Maisonettes är en typ av lägenheter där fastigheten består av två eller tre lägenheter och där varje lägenhet har en egen ytterdörr mot gatan. Hela lägenheten ligger på ett våningsplan och har oftast tre sovrum. Den övre våningen har en trappa till en takterrass och bottenvåningen har en trädgård eller innegård.

 

Sammanbyggda hus (Terraced Houses)
Terraced Houses är bostäder i två våningar med tillhörande garage och liten trädgård på fram- eller baksidan av huset. Två till tre sovrum är vanligt. Husen är huvudsakligen byggda under senare delen av 1900-talet i relativt nyutvecklade områden. Husen är placerade längs breda gator och sammanbyggda med varandra. Priserna varierar mycket efter läge och standard.

 

Fastigheter på Gozo
Typiska hus på Gozo som är av störst intresse är Farmhouses, Houses of Character och Town houses. Lägenheter på Gozo ligger ofta på en höjd med utsikt över ön eller havet. Det finns en hel del nya projekt som är av stort intresse, bland andra Fort Chambray, Hal-Saghtrija och Kempinski.
Besökare på Gozo attraheras normalt av lugnet som råder på ön. Generellt är Gozo också grönare och mindre exploaterat än Malta och husen på Gozo finns i en mer lantlig miljö, i små pittoreska byar och nära natursköna klippor mot havet. Då öns landskap är mycket kuperat så finns det många hus och lägenheter på Gozo med fantastiska vyer. Standarden på hantverksskicklighet av byggmästare och konservatorer från Gozo är välkänt på öarna. De genuina detaljerna och de spektakulära utsikterna som finns på Gozo är svåra att hitta någon annanstans.